Полиса за користење на колачиња

Што е колаче? Колаче е датотека што се зачувува на вашиот компјутер кога посетувате веб-страница.

Оваа датотека ни овозможува да се зачуваат Вашите поставки и преференци за кога повторно ќе ја посетите нашата страница, за да ви овозможиме подобро искуство на Интернет.

Може да дозволите употреба на колачиња или не, но ако не сакате да дозволите употреба на колачиња, ќе треба да ги направите соодветните поставки во Вашиот прелистувач.

Колачињата не можат да се користат за активирање на програми или пренесување на компјутерски вируси на вашиот уред.

Колачињата можат да се прочитаат само од страна на серверот на страницата (www.obu1.mk) кој ги зачувал колачињата во вашиот уред.

Дали прифаќате употреба на колачиња?

Со тоа што дозволувате употреба на колачиња, ќе имате подобро искуство додека ја посетувате нашата веб-страница www.obu1.mk.

Покрај тоа, некои активности на интернет страницата бараат употреба на колачиња.

На пример, користиме колачиња за:

 • разговор (во реално време);
 • чување резервирани производи во корпата;
 • анализа на посетители, со цел да се подобри искуството преку Интернет. Користејќи Google Analytics, собираме анонимни податоци за посети на нашата страница, како што се прегледи на страната;
 • за регистрација. Кога се регистрирате на оваа страница, ние создаваме колаче што ве известува дали сте регистрирани или не;
 • да ги зачувате вашите преференции и соодветно да ви понудиме содржина и реклама. Овие колачиња ги задржуваат преференциите на секој корисник на страницата, така што не треба да ги поставувате секој пат кога ќе ја посетите страницата;
 • за рекламирање. Овие колачиња ни овозможуваат да откриеме дали сте виделе или не реклама на Интернет, за каков вид на реклама и колку време поминало откако сте ја виделе пораката за рекламирање.

Користениот софтвер ни овозможува да го агрегираме однесувањето во однос на користењето на нашата страница. Информациите добиени преку колачињата се анонимни и нема да бидат поврзани со лични податоци. Ние не ги испраќаме овие информации на трети страни за независна употреба.

Дали сакате да ги блокирате колачињата?

Доколку сакате да ги блокирате колачињата, некои карактеристики на нашата страницата ќе бидат запрени, а тоа може да предизвика одредени дефекти или грешки во користењето на нашата страница.

На пример, блокирањето колачиња може да ве спречи во:

 • купување на уред преку Интернет
 • најавување на вашата сметка

Ако ги прифатите овие ограничувања и одлучите да блокирате колачиња, следете ги упатствата подолу.

Како да дозволите или блокирате колачињата?

Повеќето прелистувачи се поставени стандардно да прифаќаат колачиња, но можете да ги промените поставките за да блокирате некои или сите колачиња, ако сакате. Ако не ви се допаѓа како тоа влијае на вашето онлајн искуство, лесно е повторно да ги прифаќате колачињата.

Изберете го прелистувачот од списокот подолу за да откриете чекори што мора да ги следите по отворањето на прелистувачот:

  • Microsoft Internet Explorer
   1. кликнете на иконата Settings (горе десно)
   2. кликнете на Internet Options
   3. кликнете на Privacy и потоа изберете некоја од опциите
   4. кликнете на Apply и потоа OK за да ги зачувате преференциите
  • Google Chrome
   1. кликнете на Chrome иконата и Options од листата
   2. кликнете на копчето “Advanced Settings”
   3. кликнете Content Settings во Privacy делот
   4. изберете ги поставките што ги сакате
   5. кликнете на X за да затворите
  • Mozilla Firefox
   1. изберете Tools од главната лента, а потоа Options
   2. кликнете на табулаторот за приватност (Privacy tab)
   3. изберете ги поставките што ги сакате
   4. кликнете на ОК за да се затвори
  • Safari
   1. изберете Преференци (Preferences)
   2. кликнете на панелот за приватност (privacy panel)
   3. изберете ги поставките што ги сакате
   4. кликнете на X за да затворите